Acupunctuur

Acupunctuur wordt al duizenden jaren toegepast binnen de Chinese geneeswijze. Volgens deze geneesleer stroomt de energie door het lichaam via een netwerk van meridianen die in verbinding staan met de organen en de geest. Onder normale omstandigheden is het lichaam in staat zichzelf steeds weer in balans te brengen en te genezen.

Ziekte ontstaat door een verstoring van de energiestroom en kan veroorzaakt worden door een grote verscheidenheid aan innerlijke factoren of invloeden van buitenaf.

Door het zetten van naalden op specifieke punten langs de meridianen worden de energiestromen in het lichaam beïnvloed, met als doel het zelfregulerende vermogen van het lichaam te bevorderen.

Acupunctuur vergroot de natuurlijke weerstand, brengt het lichaam weer in balans en zorgt voor harmonie tussen lichaam en geest. Bovendien wordt het traditioneel ook preventief ingezet.

De keuze van de acupunctuurpunten wordt bepaald aan de hand van de diagnose. Dit gebeurt op basis van de vragen, observatie, palpatie, de pols- en tongdiagnose.

Acupunctuur kan een goede aanvulling zijn op de westerse geneeskunde en andere alternatieve geneeswijzen. Het kan ingezet worden als ondersteuning bij een breed scala aan klachten of ziektes. Denk aan een eenvoudige verkoudheid en allerlei dagelijkse klachten, maar ook in het bijzonder aan chronische ziektes.

01